De kracht van aanraking

Vanaf de geboorte is aanraking een essentieel onderdeel van ons welzijn. Een baby die na de geboorte niet of nauwelijks wordt aangeraakt groeit minder goed en kan op latere leeftijd fysieke en emotionele klachten ontwikkelen.

Voor de geboorte is de baby continu in contact met zijn moeder. Hij wordt gevoed, aangeraakt, gewiegd en hoort haar stem. Na de geboorte heeft hij nog steeds veel behoefte aan dit contact. In onderzoeken wordt deze drang naar aanraking “huidhonger” genoemd. Baby’s die veel worden gedragen en geknuffeld voelen zich fijn en groeien beter!

Ook als opgroeiend kind blijft fysiek contact heel belangrijk, maar naarmate we ouder worden verdwijnt deze huidhonger een beetje naar de achtergrond. Het is er nog wel, maar ons ‘denken’ wordt steeds belangrijker. Je leest het tegenwoordig overal, in deze maatschappij leven we voornamelijk vanuit het hoofd. Herinneringen, plannen voor de toekomst, zorgen om je gezin, familie of vrienden, angsten, stress..Door een maalstroom aan gedachten leven we niet in het huidige moment. Veel mensen zijn zich daardoor niet bewust van hun lichaam totdat het lijf heftige signalen afgeeft zoals pijn.


Hoe gaat het nu eigenlijk met mij? Dat is een belangrijke vraag. Als je jezelf regelmatig een massage gunt wordt je meer lichaamsbewust en leer je op termijn jezelf beter kennen. Bovendien versterkt massage je fysieke en emotionele welzijn en ben je beter bestand tegen alle drukte en prikkels waarmee we ons (vrijwillig of niet) omringen.

Shiatsu therapeut behandelt drukpunten op het voorhoofd van een cliënt