ontkiemende plantjes

Ben je een beetje futloos en komt er maar niks uit je handen? Dan heb je misschien last van voorjaarsmoeheid of beter gezegd: een verstoring in het Hout Element. Hoe dat precies zit lees je hier.

Maart roert zijn staart…Ik wist als kind nooit wat dat betekende. Ik vond het maar een rare benaming voor mijn verjaardagsmaand. Inmiddels ben ik wijzer. Deze week ben ik al zes keer compleet nat geregend en van de weg gewaaid. De moed zakt me ‘s ochtends soms in de schoenen als ik naar buiten kijk.

Nog maar twee dagen en dan begint de officiële lente! Niet dat dit heugelijke feit garantie is voor mooi weer, maar het geeft me desondanks een fijn gevoel dat we de winter eindelijk achter de rug hebben.

Van Water naar Hout

De overgang van de winter naar de lente wordt in de Chinese filosofie aangeduid met de overgang van het Element Water naar het Element Hout. De transitie van yin (winter) naar yang (lente en zomer) gaat in de natuur als vanzelf. Het is langer licht, de jonge en zich ontvouwende blaadjes zijn al zichtbaar. De Magnolia in mijn tuin heeft al prachtige grote bloemknoppen die op springen staan. Er worden weer jonge diertjes geboren en je voelt het misschien zelf ook al wel kriebelen. De ‘lente schoonmaak’ is geen verzinsel, mensen voelen echt de drang om de winter van zich af te schudden en de ramen open te zetten. Je maakt plannen en hebt zin om ze uit te voeren, je voelt je meer outgoing en energieker.

Voorjaarsmoeheid

Alle seizoensovergangen kosten energie, je moet je aanpassen aan een nieuwe tijd.

Als je nog niet veel behoefte hebt aan een rondedansje met plumeau en wapperende lakens in de wind hoor je misschien bij de groep mensen het moeilijk hebben met de verandering van de winter naar het meer ‘yange’ lente seizoen. In de volksmond heb je dan last van ‘voorjaarsmoeheid’.

Wat hebben je Lever en Galblaas daar mee te maken?

De energie van Hout is opwaarts, denk daarbij aan groeiende plantjes die zich een weg door de aarde vechten op zoek naar het licht. Deze opwaartse Hout-energie zit ook in de mens.

De Lever- en de Galblaasmeridianen horen beide tot het Hout Element en zorgen voor een goede doorstroom van energie in je lichaam en geest. Als beide in balans zijn ben je ‘in je element’ en voel je je krachtig, energiek en gemotiveerd, als een jonge plant.

Meridianen zijn gevoelig voor blokkades en vooral in het Element waaraan ze zijn verbonden. Zo zijn de Lever en de Galblaas in de lente vaak gevoeliger voor verstoringen dan in andere seizoenen. Je kunt zo’n blokkade zien als een dam in een rivier. De doorstroom van energie is beperkt en niet goed verdeeld. Aan de ene kant van de dam hoopt de energie zich op en aan de andere kant is er te weinig.

Als je Lever- en Galblaasmeridianen uit balans zijn kun je last krijgen van de volgende klachten:

 • Hoofdpijn (zijkanten en achterrand van het hoofd, schedeldak)
 • Migraine
 • Pijnlijke nek en schouders
 • Frustratie, prikkelbaarheid
 • Woede (uitbarstingen)
 • Vermoeidheid en depressie
 • Jeukende / rode ogen
 • Besluiteloosheid en lethargie
 • Je bent minder creatief en ondernemend

Hoe ontstaan blokkades in de meridianen?

De lever zorgt voor een vrije stroom van energie in alle richtingen van je lichaam en kun je daarmee een ware regelneef noemen. Als je lever-energie vrij mag stromen dan is zijn maatje de Galblaas ook tevreden. Alle andere meridianen en hun stroomrichtingen profiteren daar ook van. Je kunt daarmee wel zeggen dat de lever erg belangrijk is voor algehele lichamelijke en psychische balans.

Je Lever wordt heel blij als jij vrijuit kunt leven. Simpel gezegd, als jij gelukkig bent met hoe jij je leven hebt ingericht wordt je Lever daar ook gelukkig van. Hij houdt er namelijk niet van om begrensd te worden door frustraties over werk, relaties of familieproblemen.

De Galblaas is het maatje van de Lever en neemt de beslissingen. Een sterke Galblaas energie voert de plannen van de Lever uit. Dus als jij op de bank een geniaal plan bedenkt weet dan dat je Lever aan het werk is. Als je vervolgens daadwerkelijk van de bank af komt om je plan uit te voeren staat je Galblaas aan het roer. De Lever en Galblaas zijn dus erg belangrijk als het gaat om levensgeluk en de daadkracht om je huidige situatie om te buigen naar een situatie waar je wel voldoening uit haalt.

Doe eens lief!

Omdat de Lever en de Galblaas gekoppeld zijn de lente zijn ze juist nu gevoelig voor ziekmakende factoren. Het is dus belangrijk dat je extra lief voor ze bent want een Hout Element in balans heeft heel veel voordelen!

Vermijd daarom:

 • Vet en gefrituurd voedsel
 • Teveel alcohol en koffie
 • Wind (de Lever heeft een hekel aan Wind dus bij voorjaarsstormen toch maar weer je sjaal uit de kast)
 • Stress is slecht voor je hele systeem en alle meridianen, maar in het bijzonder voor de Lever.
 • Op de bank ploffen en de hele avond Netflixen

Vooral doen:

 • Voor 23.00 uur naar bed gaan (hersteltijd voor Lever en Galblaas is van 23.00-3.00 uur)
 • Eet zuur (groene appels, zuurkool, yoghurt, scheutje citroensap maken je Lever zielsgelukkig!)
 • Sauna, vakantie, massage, meditatie, wandelen en voor je uit staren, kortom probeer te ontspannen op een manier die bij je past
 • Spreek je boosheid en frustraties uit en blijf er niet te lang mee rond lopen, je wilt niet iets ‘op je lever hebben’
 • Shiatsu massage laat door middel van drukpunten op de meridiaan de boel weer stromen en geeft directe ontspanning en vermindering van klachten
 • Beweeg! Lichamelijke beweging is gezond voor iedereen. Vind een vorm die bij je past. Ga geen krachttraining doen als je er heel ongelukkig van wordt, maar kies iets waar je positieve energie van krijgt.

Wil je meer weten over meridianen en hoe je het zelfgenezend vermogen van je lichaam kunt stimuleren? Dat lees je op de pagina over Shiatsu.

Tags: No tags

Comments are closed.