Over mij

Door zelf de geneeskracht van de Chinese geneeskunde te ervaren besefte ik dat lichaam en geest een geheel vormen en elkaar beïnvloeden. Dat gegeven stond ver af van mijn ervaringen in de reguliere geneeskunde waar men over het algemeen kijkt naar afzonderlijke stukjes van de mens.

De 3-jarige opleiding Shiatsu therapie bij de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai voelde als thuiskomen. Ik kreeg bevestigd wat ik diep van binnen al wist. Alles is met elkaar verbonden. Hoe je je voelt is verbonden met wat je eet, in welk seizoen we leven, hoe oud je bent en hoe je in het leven staat.

In mijn praktijk aan huis help ik mensen de balans te vinden. Ik kijk verder dan de pijnlijke schouder of de hoofdpijn. Pijn manifesteert zich op een bepaalde plek, maar de oorzaak ligt vaak ergens anders. Het is een puzzel en ik geef je het eerste stukje. De rest doe je helemaal zelf. Dat vind ik zo bijzonder aan Shiatsu! Jezelf leren kennen en ontdekken waar jij spanning en emoties opslaat zodat je deze zelf kunt oplossen. Dat is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Misschien tot gauw!

Ramona Smith-Jongerius

Portret van Ramona Smith-Jongerius