aap ligt op een steen en kijkt treurig

Het nieuwe jaar is begonnen! Naast een fijn gevoel van afsluiting, het opruimen van de kerstspullen en het heugelijke feit dat je de feestdagen weer hebt overleefd, bekruipt me ieder jaar een gevoel van onbehagen. Iemand vroeg me er eens naar en ik kon het niet goed onder woorden brengen. Want hoe fijn is het dat de dagen weer langer worden, er meer licht is en het misschien eens even lekker gaat sneeuwen?

Zelf vind ik januari de langste en de meest grijze maand van het jaar. De dagen zijn gekleurd met het saaiste grijs. De lucht is vochtig en voelt aan als koud glas. Als de kerstboom en zijn gezellige lichtjes zijn vertrokken merk je dat je een beroerd lichtplan in huis hebt en dat de dagen helemaal niet zo licht zijn als iedereen beweert. Ook sneuvelen al in de eerste twee weken al je goede voornemens. Je voelt je gefaald en grijs en het jaar is nog maar net begonnen.

Maar er is één troost, mijn (en jouw) gevoelens zijn compleet normaal! Het is winter, de tijd van het Water Element. De natuur ligt stil: zaden liggen rustig te wachten op de lente, sapstromen van bomen en planten hebben zich teruggetrokken in de kern en de egel houdt zijn winterslaap. En wat doet de mens? De mens houdt vast aan het actieve (yange) leven, rent heel december van winkel naar winkel, viert Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. We consumeren, slapen minder en we eten en drinken te veel. In december leven de meeste mensen helemaal niet volgens het ritme van de natuur en ja… dat breekt op. Want wat we nodig hebben in de winter is rust!

Hoewel ik zelf liever de hele maand december op een onbewoond eiland zou willen wonen, zijn de feestdagen voor veel mensen iets waar ze het hele jaar naar uitkijken. Het is dan wel verstandig januari als ‘rustmaand’ te gebruiken en niet direct de lat hoog te leggen door (meestal onhaalbare) goede voornemens, hard werken, belachelijke crash-diëten en vanuit het niets heel intensief te gaan sporten. Doe even lekker helemaal niks. Staar uit het raam, ga wandelen, in bad, naar de sauna, beweeg het liefst buiten en zonder competitie. En als je het helemaal volgens de Oosterse filosofie en het Water Element wil aanpakken zodat je straks uitgerust en fris aan de lente begint, lees dan de volgende tips:

  • Ga op tijd naar bed, je lijf heeft behoefte aan rust en als je ligt stroomt je energie terug naar je Nier(meridiaan). De Nieren staan in de Chinese Geneeskunde voor de basis van alle energie en na al die feestdagen kunnen die wel wat extra hulp gebruiken.
  • Drink geen alcohol, waarschijnlijk had je dat zelf al bedacht als goed voornemen. Alcohol is enorm belastend voor de lever, maar ook voor de Levermeridiaan. Het zorgt voor hitte en dat leidt tot prikkelbaarheid en hoofdpijn.
  • Drink (veel) verwarmende thee. Verse gember en kaneel zijn goede kruiden voor de winter.
  • Eet zoveel mogelijk warm. Denk aan havermoutpap, soepen, bouillon, stoof- en stamppotten. Warme voeding is goed voor je spijsverteringsvuur en zorgt ervoor dat je systeem lekker warm blijft. Handig ‘weetje’ als je af wilt van je overtollige kilo’s: veel koude dranken, rauwkost en salades dempen je spijsverteringsvuur en werken dus averechts!
  • Zoek de natuur op, maak een strand- of boswandeling. Wandelen is heel goed om je energie weer te laten stromen, na 20 minuten heb je al heerlijk warme handen, let maar op!
  • Neem ‘s avonds voor het slapen gaan een voetenbadje! Je voeten warm houden in de winter is sowieso een heel goed idee, maar een warm bad zorgt er ook voor dat je heerlijk in slaap valt.
  • Wil je in het nieuwe jaar minder consumeren? Geef jezelf of een ander een ervaring cadeau! Dat kan een mooi concert zijn, een meditatiecursus, een retraite op Ibiza

…of natuurlijk een lekkere massage 😉

Comments are closed.